Basketballheren Epeios laten koploper zweten


Basketballheren Epeios laten koploper zweten

BV Zuidlaren Trojans VS JAHNII
ZUIDLAREN 23 april 2016 –
De basketballers van BV Zuidlaren Trojans uit Zuidlaren troffen deze zaterdag in sporthal De Zwet de reeds kampioen geworden koploper Jahn II. Het vuur werd de mannen uit Stadskanaal aan de schenen gelegd. Met name in de tweede helft wist Epeios het de koploper heel lastig te maken maar het bleek net niet genoeg: 62-70.

De Stadskanaalders hadden in voorgaande ontmoetingen niet veel moeilijkheden ondervonden tegen de mannen van Epeios. Ook deze wedstrijd begon voor de bezoekers goed. Het lukte Epeios niet om de verdediging op orde te krijgen met het gevolg dat er een behoorlijk aantal vrije worpen moest worden weggegeven.  Ook in de aanval lukte het maar mondjesmaat om de basket te vinden. Na het eerste kwart stond het dan ook 13-20. In het tweede kwart verloor Epeios even de grip op de wedstrijd want van 15-26 werd het in vijf minuten tijd 18-38. De enige score in die vijf minuten was een mooie driepunter van Walter van Marum, een van de zes die hij deze wedstrijd zou gaan maken. 18-38 was tevens de stand bij rust. De tweede helft moest echt anders, er moest veel meer pit in.

Na rust was het wedstrijdbeeld totaal anders. Het derde kwart was werkelijk om van te smikkelen voor het Zuidlaarder publiek. De vorige wedstrijd gedebuteerde speler Kasper Veld gooide er net als wederom Walter van Marum een driepunter in en daarmee was de geest uit de fles. Met name op grote afstand lag ruimte voor de schutters evenals dichtbij de basket voor centers Paul Spanjer en Stefan Tissingh. Het derde kwart werd ruim gewonnen (28-16). Een stuntje van middenmoter Epeios tegen de kampioen hing in de lucht.

In het vierde kwart lukt het de Zuidlaarders om de achterstand te verkleinen tot maar vijf punten bij een tussenstand van 54-59. De mannen van Jahn II vluchtten in een time-out waarin zij aanvallend de tactiek iets veranderden. In plaats van rustige aanvallen op te zetten schakelden ze om naar snelle uitbraak aanvallen waar het moegestreden Epeios geen goed antwoord op had. Twee mooie driepunter hielden het nog een beetje spannend maar uiteindelijk ontsnapte Jahn II dus toch. De eindstand werd 62-70.

De Zuidlaarders hielden ondanks het verlies een goed gevoel over aan deze wedstrijd. De nieuwe coach van de Zuidlaarder heren, Kees Hielema, heeft alles vanaf de kant bekeken en zal vanaf volgend seizoen de lijnen uitzetten bij de mannen van Epeios. Hij zal met name in de tweede helft veel goede dingen hebben gezien, maar ook genoeg punten om aan te werken. Voor de Zuidlaarders rest nu nog een wedstrijd, zaterdag 30 april in Groningen tegen de nummer drie Celeritas-Donar. Bij winst kan mogelijk de derde plaats nog worden overgenomen van de Groningers.