Coachclinic Landstede Zwolle


Coachclinic Landstede Zwolle

15 januari 2017 Zwolle – Op zondag 15 januari zijn Kees Hielema en Walter van Marum naar Zwolle geweest om daar een kijkje te nemen in de keuken van Landstede Basketbal Zwolle. Dit kijkje in de keuken van Landstede ging gepaard met een coachclinic, waarbij de assistent coach van Landstede Zwolle het tactische playbook van Landstede zou toelichten en de hoofdcoaches van Landstede Zwolle en Apollo Amsterdam het tactische plan (gameplan) zouden delen voor de wedstrijd tussen deze twee teams. Hierna gingen de coaches de wedstrijd bekijken en na afloop van de wedstrijd was er nog gelegenheid v
oor vragen aan de beide hoofdcoaches.

De clinic werd begonnen met een verhaal van Adriaan van Bergen. Dit ging over de werkwijze binnen het Centre for Sports Education (CSE) in Zwolle. Dit is een soort topsportschool die jonge basketballers probeert op te leiden tot goede basketballers, die wellicht het hoogste niveau van Nederland halen. Het CSE probeert deze jonge basketballers uiteindelijk mee te laten spelen in het Heren 1 team van Landstede Zwolle.

Vervolgens heeft Mark van Schutterhoef (assistent coach van Landstede Heren 1) de aanvallende tactiek van Landstede toegelicht. Deze aanval noemde hij een five-man-dance, waarbij elke speler een bepaalde rol heeft in de aanval. Hierbij gebruiken zij telkens één standaard aanvalspatroon (set play), waarin ze wel meer dan zestig verschillende variaties hebben om een bepaald schot te creëren.

Hierna kwam Herman van den Belt (hoofdcoach van Landstede Heren 1) aan het woord over het gameplan voor de wedstrijd tegen Apollo Amsterdam. Wat hierin opvallend was, was dat er duidelijk op de tegenstander gescout was en dat Herman hier aanpassingen op had gemaakt binnen zijn bestaande tactiek. Er waren bijvoorbeeld spelers van Apollo die hij met verdedigende tactieken extra goed wilde verdedigen en hij wilde de driepunter van Apollo proberen te stoppen. Aanvallend gezien zag hij voordeel in dat hij een enorm lengteverschil had in de bucket en de bal daar ook heen wilde brengen. Naast het gameplan heeft Herman verteld hoe het er in zo’n professionele organisatie aan toe gaat. Hij vertelde hoe ze trainen en hoe vaak. Binnen Landstede wordt er twee keer op een dag getraind, waarbij er ’s ochtends focus ligt op het individuele aspect en ’s middags op het teamaspect.

De ochtend was alweer voorbij. Na een snelle lunch kwam Patrick Faijdherbe (hoofdcoach van Apollo Heren 1) aan het woord. Wat hierin opviel was dat Patrick veel minder professioneel overkwam. Niet in de zin van het serieus nemen van het spelletje, maar meer over de organisatie en de wijze van trainen. Logisch ook, want Apollo traint maar één keer per dag en heeft veel minder middelen dan Landstede. Ook in personeel (spelers) heeft Patrick weinig te kiezen. Hij krijgt aan het begin van het seizoen een aantal spelers waar hij het mee doen, in tegenstelling tot Herman, die zelf ook kan scouten en kan kiezen wie hij binnen het team wil hebben. Patrick had verdedigend gezien een plan waarbij hij een man-to-man verdediging wilde spelen en de focus wilde leggen op een double team op de center van Landstede, Nick Oudendag. Aanvallend gezien wilde Patrick “gaan rennen”. Dit betekent dat hij veel op de fast break wilde gaan spelen. Zodra zijn team een rebound zou pakken, wilde hij snel over de middellijn om te proberen een makkelijke score of zelfs een open driepunter te krijgen. Patrick wilde proberen te winnen op de driepunter en wanneer die mis zou zijn, wilde hij gaan voor de aanvallende rebound.

De wedstrijd was eigenlijk geen mooie wedstrijd om te zien. Beide teams hadden samen 35 keer balverlies. De wedstrijd eindigde in een stand van 67-58, een score die nou ook niet echt hoog is. Het plan van Patrick was niet goed gelukt. Apollo werd ge-outrebound met een verschil van 47-27. Daarnaast schoot Apollo zo’n dertig procent van zijn drietjes raak. Te weinig dus. Ook was het leuk om te zien hoe die aanval van Landstede nou terug kwam in zo’n wedstrijd. Dit was heel duidelijk te zien en het werkte dan ook prima tegen Apollo.

Na afloop van de wedstrijd mochten de coaches van de clinic bij de persconferentie zijn. Vervolgens is de wedstrijd nog nabesproken met beide hoofdcoaches. Patrick vertelde dat zijn plan niet goed uit de verf is gekomen. Herman was aardig tevreden met zijn prestatie, vooral in verdedigend opzicht.

 

Al met al een zeer leerzame dag, dit is zeker iets waar wij als club vaker afgevaardigden heen moeten sturen, omdat het gewoon zeer leerzaam is. Daarnaast is het ook natuurlijk een leuke ervaring. Bedankt Epeios voor het aanbieden van deze leuke dag!

 

 

Kees Hielema en Walter van Marum