HISTORIE

Basketball Vereniging Zuidlaren Trojans: De geschiedenis van 1974 tot nu

 

Basketballvereniging Zuidlaren Trojans bestaat inmiddels al bijna 50 jaar (20 mei 1974). Opgericht onder de naam Ritola en later omgedoopt tot BV Zuidlaren en weer later tot BV Epeios. Tegenwoordig zijn we bekend als BV Zuidlaren Trojans en hebben we ruim 60 leden verdeeld over vijf teams. De club kent vele hoogte- en dieptepunten, dit stuk geeft daar een klein overzicht van zoals dit door de tijd bewaard is gebleven.

In de jaren ‘70 was er een groep medewerkers van Dennenoord (tegenwoordig Lentis) die basketbalden in de Kimme op het Dennenoordterrein. Zij wilden competitie gaan spelen maar moesten om mee te mogen doen een vereniging oprichten. Bij algemene sportclub Ritola uit Zuidlaren vonden zij onderdak en vormden een eigen afdeling genaamd Ritola Basketball. Het oprichtingsjaar werd 1974. De eerste voorzitter en daarmee oprichter werd Martin Dragtstra, maar uiteraard deed hij het niet alleen.

In het begin van het bestaan van de club zijn het erg moeilijke jaren geweest. Onze thuisbasis, sporthal De Zwet, was nog in aanbouw en daardoor zijn de eerste thuiswedstrijden in Gieten gespeeld. Legendarisch zijn ook de ‘drive-in’ wedstrijden in de Prins Bernhard Hoeve waar onze vereniging ook wedstrijden heeft gespeeld. Op sommige wedstrijddagen werd, terwijl er een wedstrijd gespeeld werd, ook alvast een beurs opgebouwd om het veld heen. Kan je het je voorstellen!?

Dat wij nu op woensdag en zaterdag in sporthal De Zwet kunnen is te danken aan een paar mensen. Toenmalig voorzitter Hubrecht van de Meulen, wijlen Gerard Borghuis (toenmalig wethouder van Zuidlaren en tevens lid van onze vereniging) en leden als Aad van der Kaaden hebben deze verworvenheden voor de poorten van de hel weg moeten slepen. Want net zoals nu was er vroeger ruimtegebrek. De zaal huren wanneer en hoe vaak je maar wilt… dat gaat niet zomaar.

Eind jaren ‘80 ontstond er frictie binnen de algemene sportclub Ritola waar de basketball een eigen afdeling bij had. Er moest veel contributie betaald worden wat niet allemaal ten goede kwam aan het basketball zelf. Mede daarom werd er in 1989 besloten tot oprichting van een eigen, zelfstandige, basketballvereniging genaamd BV Zuidlaren. De oprichtingsdatum van deze zelfstandige vereniging is 8 juni 1989. In die tijd speelde BV Zuidlaren in rode shirts.

In het nieuwe millennium werd de club in 1 keer een stuk groter nadat het de teams van Borger overnam.  Het adspirantenteam en het miniteam van Borger vielen vanaf seizoen 2003-2004 onder het bestuur van Zuidlaren omdat die club zelfstandig niet verder kon. Er werd dan ook nagedacht over een nieuwe naam want de naam BV Zuidlaren dekte niet langer de lading. In 2005 wordt er gekozen voor BV Epeios. De naam Epeios heeft in die tijd langer rondgezongen als potentiële naam en wordt dus uiteindelijk ook gekozen. Onduidelijk is echter wie deze naam heeft bedacht. Wij zouden dit graag weten, dus weet u meer, dan horen wij dat graag via secretaris@zuidlarentrojans.nl.

De naam Epeios verwijst naar een mythologisch figuur uit de Griekse oudheid. Epeios was de timmerman van het paard van Troje. Het geheime wapen van een Griekse alliantie waarmee op slinkse wijze de stad Troje werd ingenomen. Het paard heeft een link met Zuidlaren, specifiek naar het paard verwijzend in de vlag van Zuidlaren. Tevens staat het paard van Troje voor een slimme manier om de tegenstander te overrompelen. Als kleine vereniging wilden ook wij een tegenstander trotseren.

Mogelijk heeft bij het verzinnen van de nieuwe naam onze rolstoeltak meegespeeld. In het seizoen 2004-2005 is naast de afdeling Borger een groep rolstoelbasketballers in de verenigingsstructuur van Epeios opgenomen. Op initiatief van enkele enthousiaste rolstoelsporters is met de hulp van Sport Drenthe een project ontstaan dat heeft geleid tot de oprichting van de afdeling rolstoelsport van Epeios. In het tweede projectjaar ontwikkelde de groep van zeven vaste spelers zich geleidelijk tot een groep die zich specifiek ging toeleggen op rolstoelbasketball. Helaas was in het seizoen daarna geen nieuwe aanwas van leden. Doordat enkele leden zich terug moesten trekken was het bestuur van Epeios genoodzaakt te besluiten het team per 1 september 2006 op te heffen.

In het seizoen 2007-2008 werd de fusie met Borger alweer beëindigd. In Borger hielden de teams geen stand ondanks inzet van enkele vrijwilligers uit Borger en Zuidlaren. In Zuidlaren ging BV Epeios als enkele vereniging verder.

Hoogtepunt uit onze geschiedenis is het jubileumfeest van 2014. In november 2014 liet de vereniging zich van haar beste kant zien tijdens haar 40-jarig jubileum (1974-2014) en tegelijkertijd het 25-jarig bestaan van de zelfstandige basketballvereniging (sinds 1989). Er werd een groots basketballfeest georganiseerd met wedstrijden van de spelende teams tegen oud-leden teams. Meer dan 140 man kwam hierop af en de sporthal zat dan ook bomvol. Het aansluitende feest ging nog tot diep in de nacht door.

In 2019 is besloten om de naam van de vereniging te wijzigen in BV Zuidlaren Trojans. Dit gebeurde op voorspraak van Hein Scholma, betrokken vader van twee leden. Dit omdat de naam Epeios niet echt meer aansloot bij de beleving van mensen. Veel mensen zagen in het logo van de vereniging meer een link naar een schaakclub, gezien het paard in het logo. Daarom is er een nieuw logo ontworpen. Het nieuwe logo (met bijbehorende nieuwe naam) heeft meer een link met de in de NBA spelende Amerikaanse basketbalclubs zoals de New York Nicks, Chicago Bulls. Deze clubs gebruiken allemaal eerst de plaatsnaam en dan de naam van de vereniging. Daar kunnen wij natuurlijk mooi op aansluiten.

Tegenwoordig is Zuidlaren Trojans een kleine club zoals het dat altijd is geweest. We hebben in het seizoen 2022-2023 ongeveer 65 leden. Dat we klein zijn vergeleken met andere verenigingen, wil nog niet zeggen dat we geen ambities en doelen hebben. De komende jaren staan in het teken van groei van het ledenaantal, met name bij de jeugd. We blijven daarnaast inzetten op goed opgeleide trainers, meer en betere trainingen voor jeugd en adequate begeleiding van scheidsrechters. Met het huidige herenteam is er veel kennis en ervaring aanwezig, velen van hen zijn al meer dan 15-jaar lid. Het kader staat dan ook stevig, en het zittende, ervaren bestuur is erg gedreven. Daarmee zijn alle voortekenen voor de toekomst zijn goed.

Om onze doelstellingen voor de toekomst te behalen hebben wij uiteraard de nodige financiële middelen nodig. Naast contributie en heel klein beetje subsidie van de gemeente Tynaarlo zijn wij aangewezen op sponsoring vanuit het bedrijfsleven. Wilt u meer weten hierover: Neem contact met ons op via ons contactformulier.

Één ding is in al die jaren niet veranderd, ons doel om met z’n allen plezier in deze fantastische sport te hebben. Wil je ook eens basketballen bij ons? Kom dan gerust eens kijken of vrijblijvend meetrainen. De eerste drie trainingen zijn bedoeld om kennis te maken met basketballen en te kijken of basketball bij je past. Daarna hoef je pas te beslissen of je lid wilt worden.